Edla och Gösta Lindell

Magnus yngsta dotter Edla
var född 1912 konfirmerades i Sundsjö och jobbade i Haga men bodde kvar i Djuriken, tills hon gifte sig 1938 med Gustav Lindell från Gällivare. Han arbetade under 1930-talet i Arbetskommissionen (AK från 34). Många av AK-arbetarna hyrde bostad i bryggstugorna i Djuriken och i byarna omkring.

Kalle minns: Edla sprang jämt. Jag vet inte hur gammal hon var när Arbetskommissionen (AK) började, men Håkan föddes 1936. Edla var inte borta på andra jobb som Brita och Ada, eller i så fall bara en kort tid. Edla var väldigt glad. Hon for mycket på dans. Jag fick inte följa med för jag var yngre. Jag for ut senare. Det fanns många dansbanor överallt i Jämtland på AK-tiden. AK-arbetarna kom från Gästrikland och Sundsvall och festade och slogs. Jag själv slogs aldrig. Pelle slogs litet om han blev på fyllan, t ex en gång på Vitgården i Brunflo. Efter AK blev det lugnare.

Jag träffade Gudrun på dans i Pilgrimstad, där hon kom ifrån. En nyårshelg gick jag till dit med Pelle, 7 km , på dans och det var kallt som fan.

Gudrun var nog 16 år när jag träffade henne. Det hade nog dröjt ännu längre att vi gifte oss om det inte hade blivit krig. Jag var i Värmland i beredskap.

Edla flyttade till stan och vi träffades inte så mycket. Sista gången träffades vi hos Renata i stugan en julhelg. Edla var ju mycket sjuk på slutet. Cancern kom ju tillbaka. I mellantiden var hon till Djuriken då och då.

Per (Pelle) yngste sonen till Magnus och Anna,
var född 1915 och hade 1931 hunnit bli 16 år. Han fiskade mycket med bl. a Kalle, Gustav och Hugo som alla var något yngre. Hans yrkesval var ännu inte känt.

Kalle berättar: Pelle var kunnig mekaniskt han.Han blev elektriker men kunde göra litet vad som helst. Han var plåtslagare också. Han jobbade med gengas också och reparerade sånt. Sen lindade han motorer och gjorde en liten ångmaskin redan då han gick i skolan. Han var två år äldre men ungefär lika stor som jag. Jag var längre men han var starkare. Han hade en lång smal trälåda med en sträng som han spelade på. En ganska lång låda var det, men bara en dm i fyrkant. Han hade den uppe i fönstret på sitt rum under snedtaket. (Det var en ”notstock” eller psalmodikon).

 

Värnpliktige Per Lindqvist