Antavla i tabellform

Anna Pihlgrens släkt

Antons tvillingsyster Ada
arbetade som piga/hushållerska i Sundsjö/Revsund och dog av brusten blindtarm 27 år gammal (1931), strax efter en bjudningsbal i Bjärte.

Sven-Erik kan berätta: Om Ada vet jag inget annat än om det varit som idag så hade det där aldrig inträffat. Var hon jobbade vet jag inte, Dom började ju oftast ute i 13 års ålder. Ingen särskild skolning till skrädderi t ex har jag hört talas om. Även om man blev inspirerad kanske det inte gick i uppfyllelse. Anton sa nog inte så mycket och om Ada sa' han aldrig nåt. Han hade nog hört en del om släkten men det blev aldrig nedskrivet. Och jag hade inget intresse av att diskutera saken på den tiden.

 

Jag minns att min syster Anne-Marie hade ont i magen en gång och då tog de hem en läkare. Farmor blev väldigt orolig, så att hon började gråta. Men läkaren kunde konstatera att det inte var någon blindtarm.

Kalle minns: Ada dog några dagar efter en bjudningsbal uppe i Bjärte. Hon var ute som piga. Jag vet inte om hon hade någon pojkvän, i alla fall ingen som var till Djuriken. Hon var nog litet allvarligare av sig. Edla var väldigt pigg. Och Brita minns jag inte från Djuriken. Hon var piga i Sundsjö. Edla och Pelle var konfirmerade i Sundsjö. De bodde nog hos Annas släktingar i Sundsjö.

Ada var inte riktigt lika glad som Brita och Edla. Jag minns egentligen bara när hon var sjuk. Hon dog av blindtarmen. Dom ville få henne till läkare men hon ville inte. Hon var nog borta och jobbade en hel del, neråt Sundsjö tror jag. Där fanns farfar Antes släkt. Ante hade flyttat från Haga till Svedje innan han kom till Djuriken. Erika kom nog litet senare. Men det fanns fler släktingar i Sundsjö och Ösjö, där Anna kom ifrån.

Magnus körde hästen till Adas begravning, med Pelle och mig och Anna. Hugo åkte med Oskar. Vi åkte trilla till kyrkan i Brunflo, gamla vägen via Ballsta. Det fanns ingen annan väg då.Från vänster:
Erika,
Anna,
Sven Olsson Optand,
Magnus,
Brita och Henrik Olsson från Gusta, Fliclorna är fr vänster Alma (som skulle bli Magnus svärdotter, gift med Anton) och hennes lillasyster Ingrid längst till höger. Flickorna i mitten är troligen döttrar till Henrik Olsson.